Op deze pagina vind je enkele voorbeelden van publiekswerking op maat van een specifieke klant.

PROPAGANDA: Participatie invulling ruimte

  • Wat: Creatieve bevraging van jongeren voor de invulling van het oude bibliotheekgebouw

  • Klant: Stad Gent en de Stadsbouwmeester

  • Samen met: Stand van zaken

In maart 2024 organiseerden we, in kader van Ghent European Youth Capital, twee namiddagen waarbij jongeren op en rond het Gentse Zuid worden uitgenodigd om mee te denken over de invulling van het oude bibliotheekgebouw. Het doel? Ideeën verzamelen en noden in kaart brengen.

Er wordt informatie verzameld tijdens creatieve interventies, informele gesprekken, mini brainstorms en het bestuderen van de jongere tijdens z’n natuurlijk doen en laten. Stand van zaken voorzag elementen die worden gebruikt om ruimte te definiëren en vorm te geven. Zij gaan met alle input aan de slag voor de uiteindelijke invulling van de ruimte.

Foto’s door Olmo Peeters


VROUWEN IN KUNST

  • Wat: Een kapstok voor een thematische rondleiding en een tool voor publieksinteractie

  • Klant: MSK Gent

  • Samen met: publiekswerking MSK & vormgever Ruud Ruttens

Deze themarondleiding werd in maart 2024 gelanceerd en staat stil bij de plaats van vrouwen in de kunst, in de kunstgeschiedenis en in de museumcollectie. Maak kennis met kunstenaars, historische personages, modellen... wiens verhaal te weinig verteld wordt in de museumzalen. Naast inhoudelijke invulling van de toer ontwikkelden we ook een kaartenreeks. Deze nodigt bezoekers uit om los van de kunstenaar stil te staan bij hoe we naar vrouwen in kunst kijken. Naast reflectie is het ook een medium dat door de gids kan worden ingezet om interactie tussen en met de bezoeker tot stand te brengen.


PARKORAMA: Participatie voor stadsontwikkeling

  • Wat: Gesprekstafels om ideeën in te zamelen voor de invulling van de Floraliënhal

  • Klant: Stad Gent en SOGent

  • Samen met: 019 en Guy Slabbinck

In oktober 2022 organiseerden we een reeks gesprekstafels in de Floraliënhal. Het doel? Ideeën inzamelen voor de toekomstige invulling van de hal. Maar ook: anekdotes en ‘petite histoire’ registreren over het Citadelpark en de hal.

Dat deden we door ons te installeren aan een grote ronde tafel, met thee, koffie en een koekje. Iedereen die binnenliep was welkom voor een babbel en om ideeën te delen. Ondertussen stond naast ons een installatie van de Gentse kunstorganisatie 019 waar Guy Slabbinck schilderde aan een indrukwekkend panorama. Alle gesprekken werden in real time geregistreerd en doorgesluisd aan Guy. Hij verwerkte elementen uit de gesprekken in het panorama.

Deze schat aan informatie wordt gebruikt bij de toekomstige bestemming en inrichting van de Floraliënhal.


Start To Art

  • Wat: Een lessenreeks rond hedendaagse kunst

  • Klant: Rebus Academy

In 2021 kregen we van Rebus Academy de vraag om een lessenreeks over hedendaagse kunst te maken. Rebus is een organisatie die tot dan vooral een reputatie opgebouwd had in studentenbegeleiding. Ze wilden nu ook cursussen over andere thema’s opzetten. We bedachten een lessenreeks die hedendaagse kunst vanuit diverse hoeken bekijkt:

  • de kunst zelf

  • de mensen die actief zijn in de kunstwereld

  • de plaatsen waar hedendaagse kunst te zien is

  • het kopen van hedendaagse kunst

In vijf lessen en een uitstap dompelen we onze cursisten volledig onder in het thema. “Het is als een taalbad, maar dan voor hedendaagse kunst” aldus één van de deelnemers.

We hebben de reeks ondertussen 4 keer georganiseerd.


Kunst heelt

  • Wat: Workshops rond mentale gezondheid en welbevinden

  • Samen met: Kunsthal Gent

In oktober 2022 lanceerden we twee workshops rond mentaal welzijn in Kunsthal Gent. Over slaap en over stress. Na een lezing door een expert werden er enkele praktische toepassingen toegelicht aan de hand van de kunstwerken.

Wegens succes werd het project herhaald in 2023. Naast een slaap expert Hanne Raets nodigden we ook Michelle Hufkens uit voor een sessie partneryoga. In 2024 dompelden we ons onder in de wereld van hypnose en was er een sessie met fototherapeut Amandine Grulois.

Het doel? Een breed publiek tips en handvaten geven om sterker in de wereld te staan, en hen tegelijk laten kennismaken met Kunsthal Gent en de helende kracht van kunst.


Trans Gent Express

  • Wat: Een fietstocht om de filosofie achter het nieuwe gebouw van Designmuseum Gent duidelijk te maken

  • Klant: Designmuseum Gent

Voor Designmuseum Gent organiseerden we een fietstocht langs realisaties van TRANS architectuur en stedenbouw. Dit bureau is één van de architecten van het nieuwe gebouw voor het museum. Bram Aerts, architect bij TRANS, toonde ons enkele realisaties van het bureau en lichtte zo toe hoe zij denken over architectuur. We sloten af met een bezoek aan het atelier van Lieven Goetinck, die ons inwijdde in de geheimen van terrazzo, waarin vooral resten van andere materialen gebruikt worden. De perfecte illustratie van het circulaire denken achter het nieuwe museumgebouw.